Michalis Kontaxakis

MICHALIS KONTAXAKIS

Na de succesvolle opening van de Haagse Gitaar Serie, op 19 mei 2019 met Oman Kaminsky, organiseren we graag ons tweede concert dat op 20 oktober plaatsvindt met maestro gitarist Michalis Kontaxakis in de Waalse Kerk in het centrum van Den Haag.

Kontaxakis is een uitermate innemende, creatieve en warme speler die de ware klank van de klassieke gitaar weet te brengen. Hij won onder andere het prestigieuze Tarréga concours, soleerde bij menig grote orkesten en speelde concerten in heel Europa.

Het programma bestaat uit een afwisseling van liederen en dansen, “Canción y Danza”, gecomponeerd of getranscribeerd voor de gitaar. Michalis speelt o.a. stukken van F. Schubert, J.K. Mertz, en Bela Bartok. De luisteraars zullen ook getuige zijn van Griekse elementen met stukken van componist M.Hadjidakis.

Michalis Kontaxakis, prijswinnaar bij vele internationale gitaarcompetities, waaronder de 1e prijs op het prestigieuze “Francisco Tárrega International Guitar Competition”, wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende klassieke gitaristen van zijn generatie.

Hij studeerde af bij Costas Cotsiolis aan het Stedelijk Conservatorium van Piraeus (Athene). Hij studeerde ook aan de Robert Schumann Universiteit in Düsseldorf onder leiding van Joaquín Clerch. Hij trad op bij internationale gitaarfestivals van Volos (Griekenland), Naxos (Griekenland), Veria (Griekenland), Guitar Art Festival Belgrado (Servië), Düsseldorf (Duitsland), Gevelsberg (Duitsland), Sinaia (Roemenië), Boekarest (Roemenië) ), Las Palmas (Spanje), Sernanselle (Portugal), het Guitarmania-festival (Lissabon-Portugal) en in concertzalen zoals het Centro Cultural de Belem (CCB) in Lissabon, Megaron-the Athens Concert Hall, Thessaloniki Megaron, Teatro piccolo (Milaan-Italië), Auditori i Palau de Congressos de Castelló (Spanje), Little Theatre of Ancient Epidaurus en vele anderen.

Hij soleerde bij Orkesten zoals het AUKSO-orkest (Polen), het Arad Philharmonic Orchestra (Roemenië), het Filarmonia das Beiras (Portugal), het Vallés Symphony Orkest (Spanje), het Collegium Instrumentale de Valencia (Spanje), het Boekarest Radio filharmonisch Orkest en the Athene Nationaal Orkest.

Hij heeft verschillende gitaarwerken in première gebracht, die aan hem zijn opgedragen, zoals: “Estudio de ligados” van Joaquín Clerch, “Choros no 2” en “Strovilos” van Efi Markoulaki, “Hadjidakis Suite” van Leonidas Kanaris, “Staten van mind” door Dinos Constantinides en “Nocturne for Michalis” door Michalis Andronikou.

In 2006 nam hij een CD op voor NAXOS met werken van M.M. Ponce, F. Martin, E. Krenek, Tarrega, A. Khachaturian en de wereldpremière van “Preludios de primavera” door J. Clerch. In 2008 nam hij de première op van het werk “Midzomernachtsdroom” van Periklis Koukos.

In 2004 vormde hij het Kontaxakis-Ivanovich Duo met de bekende Kroatische gitarist Dejan Ivanovich en sindsdien hebben ze veel muziek voor twee gitaren uitgevoerd in concertzalen in Europa die uitstekende recensies ontvingen. Hun eerste CD werd in 2010 uitgegeven door KSGExaudio, waaronder werken van J.S. Bach, F.Sor, M. Castelnuovo-Tedesco en J.Rodrigo. Sinds 2004 treedt hij ook regelmatig op met “encardia” ensemble. Hij geeft regelmatig masterclasses op gitaarfestivals, conservatoria en universiteiten.