Zoran Dukic

ZORAN DUKIC

Na de succesvolle opening van seizoen ‘21/’22, op 14 november 2021 met het Salzburg Guitar Trio, organiseren we graag ons tweede concert dat op 13 februari plaatsvindt met maestro gitarist Zoran Dukić in de Waalse Kerk in het centrum van Den Haag.

Zoran Dukić is absoluut een van de meest vooraanstaande klassieke gitaristen van onze tijd. Zijn concertuitvoeringen, zowel als solist of met een orkest, laten een langdurige indruk achter op zowel publiek als critici. Zijn optredens over de 5 continenten hebben talloze componisten geïnspireerd om hun werken aan hem op te dragen. Met zijn ongelofelijke kennis van muziek, zijn muzikale expressie en virtuositeit is Dukić thuis in alle muzikale stijlen binnen de klassieke muziek. Naast één van de beste klassieke gitaristen ter wereld is Dukić een begenadigde en toegewijde professor aan verschillende conservatoria. Hij is een vaste gast bij gitaar festivals over de hele wereld, is jurylid en geeft masterclasses. Tijdens dit concert brengt Dukić muziek van J.S. Bach, Astor Piazzolla en de hedendaagse componist Steve Goss ten gehore.

Het concert:

Datum: 13 februari 2022

Tijd: 16:00

Locatie: Waalse Kerk, Noordeinde 25, Den Haag

Dit concert wordt georganiseerd door The Hague Guitar Society. Wilt u meer van ons weten? Kijk dan op www.thehagueguitarsociety.nl. Na het concert worden er drankjes geserveerd (bier/wijn/sap).

Recensies:

“…Meester van het instrument, schittert in zowel virtuoze als intieme momenten. De sonoriteit die hij uit zijn gitaar creëert is net zo bewonderenswaardig als zijn palet van expressie en elegantie.” EL NORTE, Mexico

“… altijd de meester van zijn instrument, Dukic demonstreerde keer op keer spectaculaire virtuositeit, samen met een grote volwassenheid en krachtige inspiratie.” IL GAZZETTINO, Italië

Een muzikant met kracht en kracht die alleen voor de groten is gereserveerd … zijn manier van vibrato op bepaalde noten gaat rechtstreeks naar je hart … zijn sonoriteit, inspiratie en lyriek kunnen bergen verzetten … Llobet, Pujol, Segovia, Presti zijn terug!” CAHIERS DE LA GUITARE, Frankrijk

Zoran Dukić (1969, Zagreb) kreeg op zesjarige leeftijd een gitaar cadeau. De rest is geschiedenis. Tegenwoordig is hij een van de meest vooraanstaande klassieke gitaristen van onze tijd. Zijn concertuitvoeringen, zowel als solist of met een orkest, laten een langdurige indruk achter op zowel publiek als critici.

Hij studeerde af aan de Muziekacademie van Zagreb bij Darko Petrinjak en voltooide zijn studie bij Hubert Käppel aan de Hochschule für Musik in Keulen. In zijn “tour de force” competitie jaren (1990-1997) heeft Zoran Dukić een verbazingwekkend aantal competities gewonnen, als enige gitarist die beide “Andrés Segovia” competities heeft gewonnen, zowel in Granada als in Palma de Mallorca. Met een verbazingwekkend meesterschap in een breed scala aan muzikale periodes en stijlen heeft hij ook competities gewonnen die zijn gewijd aan onder andere “Fernando Sor”, “Manuel Ponce”, “Manuel de Falla”, “Francisco Tárrega”. Tijdens het grootste Spaanse gitaar concours in Madrid, dat werd bezocht door de koninklijke familie, kreeg hij, naast de eerste prijs, ook een speciale prijs voor de beste interpretatie van Spaanse muziek (eerste keer toegekend aan een niet-Spanjaard). In tal van wedstrijden werd hij door het publiek zelf geselecteerd voor de publieksprijs; een getuigenis van zijn natuurlijke vermogen om via muziek te communiceren.

Zijn optredens over de 5 continenten hebben talloze componisten geïnspireerd om hun werken aan hem op te dragen. Zijn premières van nieuwe muziek worden versterkt door zijn bewondering voor hedendaagse muzikale expressie. Zijn programma’s omvatten onder meer werken van Takemitsu, Henze, Reily, Carter of Gubaidulina. Hij toerde ook met complete Bach-programma’s en voerde complete cycli van luit-, viool- of cello suites uit. Muziek van J.S. Bach staat nog steeds centraal in zijn muzikale leven.

Zoran Dukić is een buitengewoon enthousiaste en toegewijde muziekpedagoog. Na les te hebben gegeven aan de Escuela Superior in Barcelona en aan de Hochschule Für Musik in Aken, geeft hij momenteel les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en als gastartiest aan de muziek universiteiten van Sevilla en Cardiff. Hij heeft generaties jonge klassieke gitaristen opgeleid en heeft een van de meest succesvolle klassen in Europa. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses over de hele wereld en is hij vaak te gast op tal van gitaar festivals. Zoran Dukić is ook een zeer actieve kamermusicus en een van de oprichters van het “European Guitar Quartet” en “Volos Guitar Trio”. Hij is een D’Addario-artiest sinds 2011. Hij heeft cd’s opgenomen voor labels in Duitsland, Spanje, België, Brazilië en Canada.